← Vorige pagina

ACT en SOLK

kosten: 645
Vakdomein: Psychosomatisch
Accreditatiepunten: 40
Cursusvorm: Cursus

Een basisscholingin Acceptance and commitment therapy (ACT) voor (ernstige) somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Patiënten met ernstige somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)vechten vaak tegen hun pijn, vermoeidheid, spasme, verlamming of beperkingen. Blijven vechten tegen onvermijdelijke fysieke klachten kan de problematiek echter ook versterken. Patiënten raken dan steeds meer verstikt in automatische inperkende, rigide, en onbevredigende gedragspatronen. Dit kan het lijden onnodig vergroten, hetgeen uiteindelijk steeds meer ten koste van de kwaliteit van leven gaat. Acceptance and Commitment Therapy(ACT) is een behandelvorm die patiënten met SOLK helpt om te gaan met lichamelijke klachten die niet direct te beïnvloeden zijn. ACT streeft niet naar afname van lichamelijke klachten, maar naar het aannemen van een accepterende houding tot lichamelijke symptomen, gedachten en gevoelens, in plaats van deze proberen te negeren, vermijden, veranderen of controleren. Zes onderling verbonden therapeutische kernprocessen staan centraal: aanvaarding, cognitieve defusie, contact met hier-en-nu, zelf als context,waarden en toegewijde acties.ACT is een bewezen effectieve therapie voor (ernstige) SOLK die goed verenigbaar is met non-verbale therapievormen, die bij behandeling van SOLK vaak onmisbaar zijn.

Doelstelling

Verkrijgen van kennis over de ACT kernprocessen. Verkrijgen van basis kennis van en basisvaardigheden in ACT als behandelvorm voor SOLK.

Beoordelingen

Plaats een reactie