← Vorige pagina

ACT en SOLK

(beoordeel deze cursus)

Een basistraining in Acceptance and commitment therapy (ACT) voor (ernstige) somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Patiënten met ernstige somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) vechten vaak tegen hun pijn, vermoeidheid, spasme, verlamming of beperkingen. Blijven vechten tegen onvermijdelijke fysieke klachten kan de problematiek echter ook versterken. Patiënten raken dan steeds meer verstikt in automatische inperkende, rigide, en onbevredigende gedragspatronen. Dit kan het lijden onnodig vergroten, wat uiteindelijk steeds meer ten koste van de kwaliteit van leven gaat. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een behandelvorm die patiënten met SOLK helpt om te gaan met lichamelijke klachten die niet direct te beïnvloeden zijn. ACT streeft niet naar afname van lichamelijke klachten, maar naar het aannemen van een accepterende houding tot lichamelijke symptomen, gedachten en gevoelens, in plaats van deze proberen te negeren, vermijden, veranderen of controleren. Zes onderling verbonden therapeutische kernprocessen staan centraal: aanvaarding, cognitieve defusie, contact met hier-en-nu, zelf als context, waarden en toegewijde acties.

ACT is een bewezen effectieve therapie voor (ernstige) SOLK die goed verenigbaar is met non-verbale therapievormen, die bij behandeling van SOLK vaak onmisbaar zijn.

Doelstelling

  • Verkrijgen van kennis over de ACT kernprocessen die van belang zijn bij SOLK.
  • Verkrijgen van basis kennis van en basisvaardigheden in ACT als behandelvorm voor SOLK.

Inhoud van de cursus

De zes therapeutische kernprocessen en daarbij horende technieken worden doorgenomen met het accent op wat van belang is voor patiënten met (ernstige) SOLK. Speciale aandacht is er voor lichamelijke belevingen, lichaamsgerichte werken, lichaams-gerelateerde cognitieve fusie en aanvaarding, de therapeutische relatie, rouw, exploreren van waarden en ACT als een proces.

Beoordelingen

Plaats een reactie