Omschrijving:
Echografie wordt steeds belangrijker in de diagnostiek, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Wil jij je kennis en vaardigheden van en met echografie vergroten, dan biedt Fontys Paramedische Hogeschool je verschillende echografiecursussen aan zoals MSU, maar ook vaatdiagnostiek, abdomen en obstetrie.
Al deze echografiecursussen bestaan uit drie modules (waarbij de derde module dus qua aandachtsgebied wisselt):
- module fysica echografie (2 dagdelen)
- klinisch redeneren in de echografie (4 dagdelen en het uitvoeren van een casestudy)
- basis echografie musculoskeletal (7 dagen inclusief toetsdag)
Voordelen modulaire opzet:
Als je voor een van onze echografiecursussen de module fysica en de module klinisch redeneren met succes afgerond hebt, hoef je deze twee modules voor de andere echografiecursussen niet meer te doen. Je kunt zelf bepalen wanneer je welke module volgt. Deze modulaire opzet zorgt er dus voor dat je in je eigen tempo de verschillende expertisegebieden van de echografie eigen kunt maken.
Voor het behalen van het certificaat echografie musculoskeletal of het diploma echografie is de module klinisch redeneren verplicht. Deze module wordt 2x per jaar aangeboden.
Heeft u twee opleiding echografie cursussen behaald bij Fontys Paramedische Hogeschool (Abdomen, Vaatdiagnostiek of MSU) dan heeft u recht op een diploma echografie. Dit diploma echografie wordt erkend door de NVMBR.
1. Module fysica
Heb je nog niet zo veel ervaring met echografie of wil je je kennis eerst wat opfrissen, dan is de module fysica van al onze cursussen echografie een aanrader. Na afloop van deze inleidende module weet je precies hoe het echosysteem werkt en hoe je de kwaliteit van beelden beïnvloed. De kern is dat je op een interactieve en uitnodigende manier leert ‘waarom je ziet wat je ziet’, maar ook waarom je als gebruiker ‘doet wat je doet’.
2. Module klinisch redeneren (artsen uitgezonderd)
Hoe past het echografisch onderzoek bij een onderzoeksvraag en op welke manier kan deze onderzoeksvraag zo volledig mogelijk beantwoord worden met kennis uit de literatuur? Tijdens deze module leer je dus de beschikbare gegevens en de gemaakte beelden uit het echografisch onderzoek te analyseren en te beredeneren (klinisch redeneren). Hierbij gebruik je de kennis uit de literatuur en pas je deze toe om je diagnose en behandeling te ondersteunen (evidence based). Je sluit deze module af met het schrijven van een case study en de mondelinge presentatie ervan.
3. Module echografie Musculoskeletal
Tijdens de module echografie Musculoskeletal worden de volgende thema’s behandeld:
- Introductie MSU
- Anatomie en pathologie van de schouder
- Anatomie van de elleboog
- Anatomie van de pols en hand
- Anatomie van de heup
- Anatomie van de knie
- Anatomie van de enkel, achillespees en voet
Elk thema in deze module wordt van diverse zijden belicht waarbij de anatomie ruimschoots aan de orde komt. Tijdens de praktijklessen zal gestructureerd en methodisch het echografisch protocol spieren, pezen en gewrichten aangeleerd worden. Je interpreteert echografische beelden en bepaalt of er afgeweken moet worden van het standaardprotocol. Je leert hierbij de grenzen van een echografist kennen en weet wanneer er overlegd moet worden met de aanvrager. Je leert hoe je pathologische beelden herkent en hoe je hier een verantwoord verslag van maakt. Je sluit de module echografie MSU af met een vaardigheidstoets.
Beoordelingen