← Vorige pagina

Basiscursus Lichaamsgericht Mentaliseren

(beoordeel deze cursus)

Een training in lichaamsgericht mentaliseren voor (ernstige) somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Patiënten met ernstige ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK) blijken gebrekkig te mentaliseren. Dit houdt in dat zij er moeite mee hebben een verbinding te ervaren tussen lichamelijke verschijnselen en innerlijke toestanden zoals gedachten, emoties of herinneringen. Tijdens behandeling is een lichaamsgerichte mentalisatie focus dan ook van groot belang. Therapeuten richten zich hierbij op lichaamssignalen van patiënten en van zichzelf. De lichaamsgerichte mentalisatie bevorderende therapie (L-MBT) is gebaseerd op de gehechtheidtheorie en op de theorie van het mentaliseren (Fonagy). Een veilige transparante therapeutische relatie is hierbij voorwaarde. De technieken zijn makkelijk te combineren met allerlei therapieën voor SOLK.

Doelstelling

Verkrijgen van kennis en ervaring in de technieken van lichaamsgericht mentaliseren en het aanleren van timing.

Inhoud van de cursus

In twee bijeenkomsten (hele dagen) zullen de theorie en achtereenvolgens vier categorieën basisinterventies worden besproken, gedemonstreerd en geoefend. De categorieën zijn samengevat met het acroniem MENS:

  • Modus van (niet) lichaamsgericht mentaliseren herkennen
  • Exploreren bij patiënt van lichaamssignalen en innerlijke belevingen
  • Nagaan bij jezelf (de therapeut) van lichaamssignalen en innerlijke belevingen en deze tot uitdrukking brengen
  • Stimuleren van onderlinge uitwisseling

De derde bijeenkomst (halve dag) is een terugkomdag waarin er ruimte is voor specifieke vragen van de cursisten en verder oefenen. Daarbij wordt er aandacht geschonken aan het toepassen van het geleerde op de werkplek

Beoordelingen

Geef een beoordeling