← Vorige pagina

Basisopleiding ACT voor fysiotherapeuten

kosten: 595
Vakdomein: Algemeen, Oedeem, Oncologie
Accreditatiepunten: 24
Cursusvorm: Cursus

Fysiotherapeuten hebben dagelijks te maken met cliënten die ongewenste veranderingen in hun leven meemaken en oedeem- en oncologiefysiotherapeuten helemaal! Kanker en oedeem zijn immers altijd ongewenst. Wie optimaal gezond en gelukkig wil zijn, zal zich moeten aanpassen aan de veranderingen die op zijn of haar pad komen. Internationaal onderzoek toont aan dat ACT mensen mentaal flexibeler en vitaler maakt. Daarnaast vermindert ACT psychische klachten, zoals stress, depressie en burn- out. Ook is er wetenschappelijk bewijs voor de meerwaarde van ACT bij vrouwen met lipoedeem. ACT (Acceptance and Commitment Training) is een trainings– en coachingsmethode die in de jaren ’90 is ontwikkeld door de psychologen Steven Hayes, Kelly Wilson en Kirk Strosahl. Doel van de methode is mensen een mentaal flexibele houding aan te leren waardoor het makkelijker wordt om met (ongewenste) veranderingen om te gaan. Tijdens deze driedaagse scholing leer je hoe je als fysiotherapeut middels de processen van ACT je cliënten kunnen helpen om te gaan met (ongewenste) veranderingen.

ACT gaat ervan uit dat pijn en lijden bij het leven horen. We krijgen allemaal te maken met afwijzing, ziekte en verlies. Dat is onontkoombaar. We willen graag altijd gelukkig zijn en de sociale media laat ons denken dat iedereen gelukkig is behalve jij. Dus gelukkig zijn is de norm. De strijd tegen het niet willen voelen van angst, pijn en verdriet zorgt ervoor dat we verwijderd raken van dat wat we eigenlijk écht willen met ons leven.
ACT leert je dat het okay is om alle emoties te voelen. Het is een praktische methode waarbij je snel tot de kern van het probleem komt en je duidelijkheid krijgt wat voor iemand écht belangrijk is. ACT normaliseert klachten en ondersteunt zinvol gedrag. Dit is voor een zorgverlener een uitgelezen methode omdat het in korte tijd een bevredigend resultaat oplevert. Vaak kan de cliënt na 4 tot 6 gesprekken alweer zijn of haar eigen leven oppakken zonder verdere begeleiding. De insteek is om zo mogelijk de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen en te versterken, en om klachten te normaliseren. Speciaal voor fysiotherapeuten hebben we een compacte opleiding gemaakt waarmee je snel en praktisch aan de slag kan gaan met het geleerde.

Doelstelling

In deze opleiding leer je de essentie van de processen van ACT, hoe ze zich tot elkaar verhouden en hoe je deze kan inzetten in het gesprek met de cliënt.

Inhoud

  • De theoretische kennis van Acceptance en Commitment Therapie (ACT)
  • De processen van ACT kunnen toepassen in het eigen leven en in de gesprekken met cliënten.
  • Het onderscheid kennen tussen ACT en CGT en RET.
  • Kunnen schakelen tussen de verschillende processen van ACT.

Naast de theorie is er veel ruimte om te oefenen zodat je het gedachtegoed eigen kunt maken.

Beoordelingen

Plaats een reactie