← Vorige pagina

COPD en astma

kosten: 595
Vakdomein: Algemeen
Accreditatiepunten: 52
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van patiënten met chronic obstructive pulmonary disease (COPD) en astma. COPD en astma komt voor bij ca. 10% van de Nederlandse bevolking en is een verzamelnaam voor aandoeningen van de longen en luchtwegen waarbij bronchusobstructie centraal staat in de pathofysiologie.
Er bestaan grote verschillen in oorzaak en ernst van de klachten; hiermee moet in de behandeling rekening worden gehouden. In de cursus zal daarom uitgebreid worden ingegaan op de pathologie en pathofysiologie van COPD en astma, het stellen van fysiotherapeutische diagnoses en de fysiotherapeutische mogelijkheden om bronchusobstructie te beïnvloeden (FET, PEP-masker, pursed lips breathing, etc.). De aandoeningen van de longen en de luchtwegen hebben ook ingrijpende consequenties voor het functioneren van de ademspieren. In ruime mate wordt derhalve aandacht besteed aan de kinesiologie van de ademhaling, de veranderingen bij COPD en astma en de behandelmogelijkheden vanuit de fysiotherapie (diafragmaal ademen, training van de ademspieren, etc.).

Het tweede deel van de cursus staat in het teken van de revalidatie van COPD- en astmapatiënten. Onderwerpen die met het oog op revalidatie aan de orde zullen komen zijn o.a. indicaties en contra-indicaties voor deelname aan revalidatieprogramma’s; het interpreteren van de betekenis van longfunctiegegevens, inspanningsonderzoek en bloedgaswaarden; het opzetten, uitvoeren en evalueren van longrevalidatieprogramma’s; patiëntenvoorlichting en -begeleiding. De ontwikkelde richtlijnen voor de behandeling van patiënten met chronisch obstructieve longaandoeningen vormen het uitgangspunt voor deze cursus.

Na afloop van de cursus heeft de deelnemer inzicht in het onderzoek en de behandeling van patiënten met chronische luchtwegobstructies en kan hij voor de verschillende groepen COPD-patiënten onderbouwde programma’s opstellen.

Beoordelingen

Plaats een reactie