← Vorige pagina

Cursus Perifeer Arterieel Vaatlijden

kosten: 495
Vakdomein: Algemeen
Accreditatiepunten: 18
Cursusvorm: Cursus

Perifeer vaatlijden is een ziekte die optreedt als gevolg van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen ten gevolge van atherosclerose (slagaderverkalking). De eerste klinische uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is claudicatio intermittens (in de volksmond etalagebenen). Patiënten beschrijven dit vaak als een krampend, pijnlijk gevoel tijdens het lopen in de bil, heup of kuitregio, die afneemt in rust. PAV kan leiden tot slecht genezende wonden aan de voeten. Progressie van de ziekte atherosclerose kan levensbedreigend zijn.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen van perifeer vaatlijden, waaronder invasieve behandelingen als het plaatsen van een stent of een operatie. Juist de niet-invasieve behandelingen als gesuperviseerde looptraining, aerobe training, het stoppen met roken en het hebben van een gezonde leefstijl zijn aangetoond effectief in het verminderen van klachten. Om die reden worden patiënten met perifeer vaatlijden regelmatig doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Doel

Na deze scholing kan de cursist zelfstandig het fysiotherapeutisch onderzoek doen en de hieruit vloeiende behandeling voor patiënten met perifeer vaatlijden (m.n. claudicatio intermittens) geven. De cursist heeft kennis verworven over de specifieke anamnese, ganganalyse, gesuperviseerde (loop)training en beïnvloeding van cardiovasculaire risicofactoren als fysieke inactiviteit, medicatie-compliance en stoppen met roken. Hierbij heeft de cursist ook inzicht gekregen aan welke randvoorwaarden er moeten worden voldaan om de meest effectieve behandeling te geven aan patiënten met perifeer vaatlijden.

Beoordelingen

Plaats een reactie