← Vorige pagina

Cursus Stagebegleiding

kosten: 0
Vakdomein: Vrijdeel
Accreditatiepunten: 21
Cursusvorm: Cursus

Algemeen

Bent u stagebegeleider voor de opleiding Fysiotherapie van de Hanzehogeschool? En weet u al snel wat voor vlees u in de kuip hebt als u de stagiair ziet? Dan is het misschien tijd voor de cursus coaching voor stagebegeleiders. In deze cursus wordt uw aanpak van stagebegeleiding op verrassende wijze door uzelf opnieuw ontdekt, wat nieuwe inzichten oplevert over de rol die u hebt in het leerproces van de studenten. De cursus is geaccrediteerd voor 28 punten in het kwaliteitsdeel van het CKF zoals dat vanaf 2015 geldt.

Na het volgen van de cursus

  • Hebt u de competenties die noodzakelijk zijn bij het coachen en begeleiden van stagiaires;
  • Kunt u verbanden leggen tussen leerstijl en gedrag, zowel bij uzelf als van de stagiaires;
  • Hebt u inzicht in de wijze waarop uw rol het gedrag van de stagiair beïnvloedt.

Doel

Het doel van de cursus stagebegeleiding is het verwerven van competenties die noodzakelijk zijn bij het coachen en begeleiden van stagiaires.

Tijdens de cursus zal de deelnemer zijn kennis kunnen uitbreiden over de student als lerende. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan een aantal vaardigheden die horen bij de rol van stagebegeleider. De bedoeling daarvan is dat de deelnemer meer inzicht verwerft in zijn/haar persoonlijk functioneren in begeleidingssituaties. Hierbij zal, naast het aangeleverde cursusmateriaal in de vorm van opdrachten, ook gebruik gemaakt worden van verschillende werkvormen, waarbij het vertrekpunt is: aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers.

De opzet van de cursus is praktijkgericht: de competenties zijn direct bruikbaar bij het begeleiden van stagiaires.
In het kader van competentie gericht leren staat de student centraal en bepaalt zelf, waar mogelijk, zijn traject en leerdoelen. Dit vergt van docenten en praktijkbegeleiders van studenten een andere rol. De verschuiving van leermeester naar mentor of coach vraagt van begeleiders een andere houding en vaardigheden. De eerste stap daarin is bewustwording van deze vaardigheden. Fysiotherapie is een beroep waar regelmatig een appel wordt gedaan op coachingsvaardigheden. Deels bewust, deel onbewust zal de praktijkbegeleider deze vaardigheden toepassen tijdens het begeleiden van de student.
Binnen deze cursus gaan de deelnemers 2 dagen aan de slag met onderwerpen die te maken hebben met het thema coaching.

Beoordelingen

Plaats een reactie