← Vorige pagina

De complexiteit van a-specifieke lage rugpijn

kosten: 0
Vakdomein: Algemeen, Manueel
Accreditatiepunten: 2
Cursusvorm: Cursus

In het kort

Waarom kiezen voor deze lezing?
klinische relevante lezing, waar je direct iets mee kunt
zeer ervaren docent, die expert is op dit vakgebied
efficiënte manier om bijgepraat te worden en op de hoogte te zijn van de recente wetenschappelijke inzichten rondom dit onderwerp

Opleiding

Inhoud van de lezing

De diagnostiek en behandeling van patiënten met aspecifieke lage rugklachten is complex vanwege de heterogeniteit aan klinische beelden, de complexiteit van pijn en het ontbreken van een gestandaardiseerde wijze van onderzoek en behandeling. Richtlijnen adviseren patiënten met aspecifieke lage rugklachten adequaat te informeren en te stimuleren actief te blijven, maar geven weinig specifieke handvatten voor de diagnostiek en behandeling van de individuele patiënt.

De meeste fysiotherapeuten zijn van mening dat patiënten met aspecifieke lage rugklachten een heterogene populatie vormen en specifieke behandeling nodig hebben. Er bestaat voorzichtig bewijs dat het gebruik van bepaalde testen en de afstemming van specifieke behandelingen op specifieke patiëntkenmerken betere resultaten genereert dan uniforme behandeling. In de lezing wordt de evidentie van diverse methoden besproken, en heeft als doel de klinische onderzoek en behandelmogelijkheden van de fysiotherapeut te verbeteren of te vergroten.

Diverse onderzoeks- en behandelmethoden worden besproken zoals de clinical prediction rules voor stabilisatie en manipulatie, de STarT Back Screening Tool, het centralisatiefenomeen, dissociatietesten, motorische controle en de methodes volgens Paul Hodges en Peter O’Sullivan. Aangetoond zal worden dat patiënten die zijn ingedeeld in de classificatie specifieke lage rugpijn in bepaalde gevallen binnen enkele minuten kunnen veranderen in een patiënt met aspecifieke lage rugpijn. De lezing wordt ondersteund door filmmateriaal van patiënten.

Na afloop van de lezing

Na deze lezing heb je kennis van:

  • Clinical Prediction rules voor stabilisatie en manipulatie
  • StartT Back Screening Tool
  • Centralisatiefenomeen
  • Dissociatietesten
  • Motorische controle
  • Toegespitste behandelingsmogelijkheden

 

Beoordelingen

Plaats een reactie