Doel
De cursist kan de invloeden van de overgang en de daaraan gerelateerde klachtenpatronen herkennen en het therapeutisch handelen hierop aanpassen. Ook kan de cursist de samenwerking met verschillende disciplines realiseren en ten aanzien van overgangsklachten adequaat doorverwijzen dan wel multidisciplinair behandelen.
Beschrijving
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De productie van hormonen verandert en het lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Echter, in deze fase kunnen verschillende klachten zich manifesteren, verergeren óf kan zelfs een eerder ontstaan letsel aan de oppervlakte komen. Osteoporose en bekkenbodemklachten zijn bekende voorbeelden. Minder bekend is de verhoogde kans op hart- en vaatziekten. In sommige gevallen worden vrouwen sterk beperkt in hun functioneren en is er sprake van ziekteverzuim op het werk.
Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.
In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod:
- Cardiologische klachten, de risicofactoren en het verschil in de manifestatie van klachten bij hartproblemen tussen mannen en vrouwen.
- De achtergronden en invloeden met betrekking tot osteoporose en de hieraan gerelateerde klachten.
- De invloed van de verandering van de hormoonhuishouding van de vrouw op de fysiologie in het algemeen, de bekkenbodem, de gynaecologische veranderingen en de seksualiteit.
- De relatie tussen de overgang en beperkingen in het functioneren op de werkvloer.
Beoordelingen