← Vorige pagina

Driedaagse cursus ‘Motiverende gespreksvoering’

kosten: 695
Vakdomein: Algemeen, Psychosomatisch
Accreditatiepunten: 30
Cursusvorm: Cursus

Merk je dat je patiënten wel naar je adviezen luisteren, maar niet doen wat je hen adviseert? Weet je wél wat je patiënten anders zouden moeten doen, maar níet hoe je ze zover kan krijgen om dat ook te doen? Ben je geïnteresseerd in methoden om de patiënt in beweging te krijgen? Bij bovenstaande vragen gaat het veelal om het veranderen van (gewoonte-)gedrag. Omdat de motivatie om te veranderen een goede voorspeller is van de feitelijke verandering is het belangrijk dat hulpverleners aandacht besteden aan de intrinsieke motivatie voor verandering.

De cursus motiverende gespreksvoering biedt de mogelijkheid om samen met je patiënt deze intrinsieke motivatie tot verandering te onderzoeken en te vergroten. Motiverende gespreksvoering blijkt een effectieve methode om de motivatie van patiënten actief te ontdekken, exploreren en te ondersteunen. Het is een cliëntgerichte én directieve methode om te bevorderen dat de patiënt intrinsiek gemotiveerd wordt tot (gedrags-)verandering. Je leert in deze training deze effectieve benadering in de behandeling/begeleiding van (uitdagende) patiënten/cliënten

Onderwerpen die in deze training aan bod komen:

  • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
  • de vier processen van motiverende gespreksvoering
  • wat is ambivalentie en hoe kun je hiermee, samen met je patiënt, effectief werken?
  • hoe versterk je de intrinsieke motivatie van de patiënt
  • ontwikkel je vijf belangrijkste gespreksvaardigheden: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven en Informatie geven
  • hoe herken, ontlok en exploreer je ‘verandertaal’
  • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe kun je dit herkennen en er effectief mee omgaan?
  • reflectie op je eigen gespreksstijl

De cursus bestaat uit een combinatie van korte theoretische inleidingen, demonstraties, videoanalyses, rollenspel, discussie, simulatie, praktijksituaties en korte oefeningen. Tussen de tweede en derde cursusdag krijg je de gelegenheid (dit is facultatief) om een gespreksopname te maken van jezelf en een patiënt, dit gesprek kort van eigen commentaar te voorzien en het geheel door je trainer van individuele feedback te laten voorzien.

Is een driedaagse cursus je te lang? Dan is mogelijk de tweedaagse cursus iets voor jou. Manueeltherapeut, sportfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut én aangesloten bij Claudicationet? Volg dan eerst de tweedaagse cursus motiverende gespreksvoering voor manueeltherapeuten, sportfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten en daarna een aanvullende derde scholingsdag; je voldoet hierna ook aan de scholingseisen voor fase wit (voorheen blauw).

Beoordelingen

Plaats een reactie