← Vorige pagina

Dyspareunie, hands off or hands on?

kosten: 250
Vakdomein: Bekken
Accreditatiepunten: 7
Cursusvorm: Cursus

Samenvatting:

Dyspareunie wordt volgens de DSM-IV-TR, beschreven als recidiverende of aanhoudende genitale pijn samenhangend met geslachtsgemeenschap bij man en vrouw. Er bestaan ook andere, veel gebruikte, omschrijvingen vanuit de ICS/IUGA, de ISAP, de EAU en de ISSVD.
Behandeling is bij voorkeur multidisciplinair. Wat is de rol van de bekkenfysiotherapeut in het diagnostisch en therapeutisch proces? Wat is de rol van de bekkenfysiotherapeutische inwendige technieken?
Inhoud

De cursus Dyspareunia gaat over seksuele stoornissen bij vrouwen. Termen als dyspareunie, vaginisme, VVS, vestibulodynie en vulvodynie betekenen geen van allen hetzelfde maar worden vaak door elkaar gebruikt, waardoor het onduidelijk is welke aandoening nu specifiek bedoeld wordt. Daarom beginnen we met het classificeren van seksuele stoornissen bij vrouwen volgens internationaal aanvaarde normen (International Society for the Study of Vulvovaginal Diseases) en kijken we wat deze stoornissen inhouden.

We kijken tevens hoe we vaginale en anale massagetechnieken kunnen inzetten bij vrouwen met seksuele stoornissen. Alvorens gestart wordt met deze technieken, wordt het functieonderzoek van de bekkenbodem herhaald en uitgebreid. Naast het toepassen van onderzoek en technieken op de bekkenbodemmusculatuur wordt ook gekeken naar mogelijke oorzaken en behandeling van diepe dyspareunie.

Beoordelingen

1 gedachte over “Dyspareunie, hands off or hands on?”

Plaats een reactie