← Vorige pagina

e-learning Toolkit Mantelzorg

kosten: 125
Vakdomein: Vrijdeel
Accreditatiepunten: 12
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Er wordt steeds meer zelfredzaamheid van clienten gevraagd. Mensen blijven langer thuis wonen en veel naasten krijgen daardoor de rol van mantelzorger. Voor u als therapeut betekent dit steeds vaker dat u niet alleen de cliënt behandelt, maar ook zijn of haar mantelzorger coacht. Daar komen specifieke kennis en vaardigheden bij kijken.
De beroepsorganisaties Ergotherapie Nederland (EN), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) vinden het belangrijk dat er meer oog komt voor mantelzorgers. Daarom is in 2016 de Toolkit Mantelzorg voor paramedici ontwikkeld. In deze toolkit staan concrete handreikingen hoe u met mantelzorgers kunt samenwerken en hen kunt ondersteunen in de zorg voor de client.

De e-learning Tookit Mantelzorg is ontwikkeld om therapeuten te leren werken met de Toolkit Mantelzorg voor paramedici. Het gaat dan bijvoorbeeld om het coachen van mantelzorgers van thuiswonende ouderen, ernstig zieke volwassenen of chronisch zieke kinderen. De e-learning wordt voorafgegaan door een inspirerende kick-off bijeenkomst van 3 uur waarbij u o.a. toegang krijgt tot de digitale leeromgeving, praktische informatie krijgt en kennis kunt maken met de trainers en andere cursisten. De e-learning doorloopt u individueel op een door u gewenst moment. In totaal bestaat de cursus uit ongeveer 9 studiebelastingsuren.
De e-learning bevat 3 leerlijnen, die gekoppeld zijn aan de inhoud van de Toolkit Mantelzorg. Na de cursus kunt u:

de belasting en belastbaarheid van een mantelzorger in kaart brengen.
samen met de mantelzorger een sociale kaart maken, die een beeld geeft van het sociale netwerk en alle (para-) medische en welzijnsvoorzieningen in de omgeving.
een adviesgesprek voeren met een mantelzorger waarin de gesprekstechnieken LSD en NIVEA terug te zien zijn.

De e-learning bestaat uit verschillende onderdelen zoals interactieve casuïstiek, verdiepende informatie, uitleg van theoretische modellen en beeldfragmenten uit de dagelijkse praktijk. Feedback vindt plaats in de vorm van quizvragen, voorbeeldantwoorden en peer-feedback. U wordt uitgedaagd om verschillende therapeutische verrichtingen uit te voeren zoals transfers en adviesgesprekken. U kunt dit toepassen op uw eigen cliënten zodat de Toolkit echt een praktisch instrument voor u wordt.

De Toolkit Mantelzorg voor paramedici is een gezamenlijke uitgave van: Expertisecentrum Mantelzorg, Ergotherapie Nederland (EN), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). © Expertisecentrum Mantelzorg

Doel

Na het volgen van deze cursus kunt u werken met de Toolkit Mantelzorg voor paramedici.

Beoordelingen

Plaats een reactie