Anatomy Inside biedt de cursist een unieke mogelijkheid om middels het zelfuitvoeren van dissecties de topografische en functionele anatomie van hoofd en hals regio te doorgronden. In deze in europa unieke cursus ga je twee dagen aan de gang in de snijzalen van de universiteit van Amsterdam. Onder begeleiding van anatoom Karl Jacobs en gespecialiseerde orofasciaaltherapeut Hedwig van der Meer, wordt je meegenomen in het klinisch redeneren rondom aandoeningen van het temporomandibulaire gwricht en andere aangezichts aandoeningen.
De cursus is met name geschikt voor orofasciaal therapeuten en logopedisten, Maar uiteraard zijn andere geintereseerde (para)medici ook van harte welkom.
Voor meer informatie en inschrijvingen zie: Face The Head
DAG ÉÉN
De dag begint met een meet & greet sessie waar deelnemers zichzelf voorstellen en hun beweegredenen om voor deze cursus te kiezen met elkaar delen. Dit geeft ons de gelegenheid om meer over u te weten te komen en eventuele gemeenschappelijke interesses te ontdekken, wat ons helpt bij het plannen van het dissectie-onderdeel van uw interesse. De introductie wordt gevolgd door een korte presentatie over het lichaam donatie systeem van de universiteit en de manier waarop de lichamen worden gebalsemd en voorbereid voor onze cursussen.
Na de eerste lezing begeven we ons naar de snijzalen. We begrijpen dat dit voor veel mensen hun eerste ervaring met humane dissectie zal zijn en de gedachte aan dissectie kan heel goed ontmoedigend werken. Karl en Shazan zullen u voorzichtig door het proces begeleiden en er zorgvuldig voor zorgen dat u tevreden bent met elke stap van uw dissectie. Het doel is om een open, veilige en collaboratieve leeromgeving te bieden waar we allemaal samenwerken in een poging om de humane anatomie te doorgronden. Tijdens de cursus is er geen verplichting om deel te nemen aan iets waar je je niet prettig bij voelt, voel je altijd vrij om dat aan te geven.
Binnen deze cursus werk je in tweetallen aan het lichaamsdeel (half hoofd), wat resulteert in een ongelooflijke en unieke gelegenheid voor alle deelnemers om de anatomie van het hoofd en hals gebied in al zijn complexiteiten te verkennen. En waar iedereen van elkaar kan leren.
Huid, onderhuids weefsel inclusief de oppervlakkige fascie en de oppervlakkige spieren:
We beginnen met de dissectie van huid en subcuttis, hierdoor kunnen we de oppervlakkige fascie, het vetweefsel en de diepe fascie en de relatie met de spieren te bestuderen. De eerste uren van de dissectie kunnen moeilijk zijn en misschien zelfs een beetje frustrerend, maak je daar geen zorgen over, het komt goed. Het is nauwkeurig maar lonend werk en een belangrijk onderdeel van je opleiding, het biedt de kans om de vaardigheden te ontwikkelen die later in de cursus nodig zijn.
DAG TWEE
Dag twee begint met een debriefingsessie, hier gaan we na hoe jullie je allemaal voelen na jullie eerste dissectiedag, we zullen het programma van de dag doornemen. De tweede dag zal in het teken staan van het temporo-mandibulaire gewricht, zijn anatomie en pathologie. Dissectie afgewisseld met interessante lezingen. Zo zal ook de tweede dag er een zijn om nooit te vergeten.
Tijdens deze cursus ontdekt u de continuïteit van structuren gemaakt door de fascia en ervaart u hoe structuren zich tot elkaar verhouden. Nieuwe inzichten zullen u helpen om compleet nieuwe theorieën te ontwikkelen over het TMJ en de hersenzenuwen met zijn pathologieën.
Voor details over de onderwerpen van dag twee kunt u kijken op de programmapagina van deze cursus.
Docent: Karl Jacobs
Karl is gediplomeerd anatoom, voorheen werkzaam aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij werkt nu als anatoom op de afdeling Medische Biologie, sectie Klinische Anatomie & Embryologie van de Universiteit van Amsterdam.
Hij studeerde in 2003 af als fysiotherapeut aan de Hogeschool voor Fysiotherapie, “Thim van der Laan”, Utrecht Nederland. Als fysiotherapeut is hij altijd geïnteresseerd geweest in de diagnostische processen en orthopedische revalidatie van aandoeningen aan het houding en bewegingsapparaat.
Sinds 2006 was hij werkzaam als docent aan de Hogeschool van Amsterdam en verantwoordelijk voor het verzorgen van het dissectie en anatomie programma. Daarnaast doceerde hij over anatomie in de cursussen musculoskeletale echografie in het Amsterdams Medisch Centrum, georganiseerd door Enraf-Nonius en SonoSkills.
Als anatoom is zijn speciale interessegebied de functionele anatomie van het bewegingsapparaat, met een bijzondere focus op fascia. Hij studeerde in 2017 af als MSc Functional and Clinical Anatomy aan de Universiteit van Birmingham (Verenigd Koninkrijk); zijn afstudeerscriptie ging over de embryologische, histologische, fysiologische en morfologische aspecten van het fasciale systeem.
Beoordelingen