← Vorige pagina

Fysieke training bij senioren

kosten: 240
Vakdomein: Algemeen
Accreditatiepunten: 6
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Deze eendaagse cursus geeft u praktische handvatten voor het trainen van senioren. Hierbij staat niet de revalidatie of behandeling voorop maar gaat het om selectieve en indicatieve preventie waarbij de algehele fysieke fitheid wordt verhoogd in de vorm uithoudingvermogen en/of kracht en waardoor de zelfredzaamheid van de oudere wordt bevorderd.

Deze cursus sluit aan bij de NPi cursus ‘Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen’. Hierin is de Senior Fitness test (SFT) de gebruikte testbatterij. Uitkomsten van deze test kunnen aanleiding geven om over te gaan tot training om te voorspellen problematiek te voorkomen.

Het trainingsprogramma voor de senior heeft een methodisch didactische grondslag. De begeleiding moet een duidelijke inspanningsfysiologische opbouw hebben en luisteren naar de wetten van de trainingsleer. Daarnaast moeten erin het programma individuele tussenstapjes worden gemaakt om uiteindelijke einddoelen te bereiken. Doelen zoals zelfredzaamheid op ADL niveau, maar ook weer kunnen traplopen, fietsen en autorijden kunnen hierbij van groot belang zijn. Dit geldt ook voor het minder afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer op basis van de uitkomsten van de Senior Fitness Test en de hulpvraag van de cliënt een trainingsprogramma op te stellen en uitvoeren.

Beoordelingen

Plaats een reactie