← Vorige pagina

Fysiotherapie bij (top)sportende kinderen

kosten: 1770
Vakdomein: Algemeen, Kinder, Sport
Accreditatiepunten: 57
Cursusvorm: Cursus

Inleiding

De Beweegrichtlijn 2017 van de gezondheidsraad, geeft aan dat voor kinderen van vier tot achttien jaar bewegen goed is en meer bewegen beter (Gezondheidsraad 2017). Er wordt bij kinderen aangeraden om minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Deze norm wordt door veel kinderen gehaald door te sporten. Op zich is sporten gezond voor kinderen, alleen leidt dit helaas ook tot sportblessures of sportgerelateerde klachten bij opgroeiende kinderen. Zo was in 2016 85% van alle mannen die de Spoedeisende Hulp (SEH) bezocht met een sportblessure vanwege voetbal een jongen onder de 17 jaar. Bij de meisjes was 56% van de vrouwen onder 17 jaar (Sportblessures 2016 VeiligheidNL). Het gaat uiteindelijk om ongeveer 3000 kinderen die opgenomen werden op de spoedeisende hulp (SEH) vanwege een sportblessure. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de kinderen die wel een sportblessure hebben, maar niet naar de SEH hoeven, hun klachten gaan vanzelf over of zij worden door huisarts, sport- of kinderfysiotherapeut gezien.

Voor de kinder- en sportfysiotherapeut zijn sportblessures een bekend fenomeen. Overbelastingsklachten bij kinderen die meerdere dagen per week 3 uur trainen, verzwikte enkels na een buitenwedstrijd of knieklachten bij een actief sportend pubermeisje. Deze kinderen worden zowel door de sport- als door de kinderfysiotherapeut gezien. Beide disciplines werken vanuit hun eigen kader.

Deze cursus beoogt de kennis van kinderfysiotherapeuten ten aanzien sportgerelateerde klachten en de kennis van sportfysiotherapeuten ten aanzien van ontwikkelingsgerelateerde klachten bij opgroeiende kinderen te vergroten. Daartoe wordt informatie verstrekt over motorisch leren, inspanningsfysiologie, pathologie, overbelasting, revalidatie en topsport. De cursist zal, vooral zelfstandig, theoretische achtergronden verwerven, daarnaast zal aandacht besteed worden aan casuïstiek, het onderzoeken en behandelen van sportgerelateerde klachten vanuit een kinderfysiotherapeutisch perspectief.

Einddoelen

Na het volgen van deze cursus bent u beter in staat om:

  • Een sportend kind te behandelen volgens de principes van motorisch leren;
  • Specifieke diagnostische middelen te gebruiken voor sportende kinderen;
  • Ontwikkelingsproblematie bij kinderen te relateren aan klachten bij het sporten;
  • Inspanning te onderzoeken en beïnvloeden als onderdeel van uw aanpak;
  • Bewegingsanalyses te doen teneinde het “attractorlandschap” te kunnen vaststellen;
  • “Best Practices” demonstreren om attractors te beïnvloeden’
  • Preventieve maatregelen kunnen voorstellen om recedief of toekomstig ontstaan van klachten te vermijden;
  • Een goede samenwerking kunnen opzetten met een collega kinderfysiotherapeut of sportfysiotherapeut gebruikmakend van elkaars expertise;
  • (Top)sportende kinderen met aandoeningen of blessures adequaat diagnosticeren en behandelen.

Inhoud

De cursus bestaat uit 6 volledige cursusdagen. Tijdends de cursusdagen staat interactie met de docent voorop. Uw voorbereiding doet u grotendeels thuis en online met behulp van ons elektronisch platform. Het is van groot belang dat u voorbereid naar de lessen komt om de vertaling van theorie naar de praktijk efficiënt te laten verlopen. Als onderdeel van uw voorbereiding doet u soms online enkele toetsen om te kunnen beoordelen of u de theorie voldoende beheerst.

Beoordelingen

Plaats een reactie