Je hoeft als fysiotherapeut natuurlijk geen jurist te zijn, maar kennis van het gezondheidsrecht komt wel van pas. Het biedt je bijvoorbeeld handvatten als het gaat om de kwaliteit van de zorg die je levert. Als je weet dat je aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoet, brengt dat rust. Al is het maar om sancties van toezichthouders als de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor te zijn.
Fysiotherapeuten blijken beperkt op de hoogte, maar willen graag méér weten. Onderzoek van VvAA (2018) laat zien dat 62% het (helemaal) eens is met de stelling ‘Ik heb behoefte aan meer (toegankelijke) informatie over gezondheidsrecht’.
Op die behoefte speelt VvAA in door in samenwerking met het KNGF een praktische lezing ‘Duizelt het jou ook, als het om gezondheidsrecht gaat? te organiseren. Middels een laagdrempelige lezing, waarbij je ook praktische schema’s mee naar huis krijgt.
Zorgwetgeving?
Zorgwetgeving, eigenlijk een ondefinieerbaar breed begrip. Handig om focus aan te brengen dus: we richten ons primair op:
- Zorgwetgeving – het complete overzicht: hoe steek het in elkaar?
- Wkkgz – over klachten en diverse kwaliteitsaspecten
- Wet BIG – over titelbescherming, voorbehouden handelingen en tuchtrecht
- Wgbo – over de juridische kaders van de behandelingsovereenkomst
- Aansprakelijkheid – over schadevergoeding bij verwijtbaar tekortschieten bij de zorgverlening
Beoordelingen