← Vorige pagina

Introductiecursus biofeedback

kosten: 850
Vakdomein: Algemeen, Psychosomatisch
Accreditatiepunten: 22
Cursusvorm: Cursus

Wat is biofeedback?

Biofeedback is een methode waarbij lichaamssignalen gemeten worden: ademhaling, hartslag, spierspanning, handtemperatuur en handvochtigheid. De gemeten waarden worden vergeleken met normaalwaarden waardoor zichtbaar wordt of er een te veel aan spanning is. Ook kan getest worden of de reactie op stress adequaat is en of er herstel plaatsvindt na een stressreactie. Via biofeedback training, waarbij de lichaamssignalen op een beeldscherm zichtbaar zijn, wordt geleerd om lichamelijke spanning te herkennen en om effectiever te ontspannen. 

Een belangrijk voordeel van biofeedback is dat de cliënt zelf inzicht krijgt in de manier waarop zijn lichaam reageert en ook leert om daar bewuste controle over te krijgen. Dat versterkt de zelfredzaamheid en zorgt er voor dat de cliënt een actieve rol gaat spelen bij de behandeling. Biofeedback heeft bewezen toegevoegde waarde bij angst, (hoofd)pijn, hoge bloeddruk en stressgerelateerde klachten waaronder slaapproblemen.

Wat ga je leren?

In deze 3-daagse cursus leer je werken met biofeedback in het kader van assessment en training. Er is ruime aandacht voor praktijk! Per dag zijn er 2 tot 3 oefenmomenten waarin de deelnemers in kleine groepjes aan de slag gaan via praktijkopdrachten, die uitgevoerd worden met een meerkanaals systeem met uitgebreide software.

Onderdelen van de cursus:

 • basisprincipes van biofeedback
 • assessment en training via meting van spierspanning (electromyografie)
 • assessment en training via meting van handtemperatuur
 • assessment en training via meting van ademhaling
 • assessment en training via meting van hartslag (HRV, hartcoherentie)
 • assessment en training via meting van huidgeleiding
 • het maken van een stressprofiel (combinatie van alle metingen, gemeten in rust en tijdens een afeisseling van mentale inspanning en herstel)
 • opbouw van een biofeedback behandeling

Na afronding van de cursus is de deelnemer in staat om via biofeedback meting dysfunctionele patronen in de spierspanning, handtemperatuur, ademhaling, hartslag en huidgeleiding te ontdekken en terug te koppelen aan de cliënt. Ook leert de deelnemer om op basis van de gevonden disbalans biofeedback in te zetten in het kader van behandeling bij cliënten met psychofysiologische klachten, zoals stress, angst, hyperventilatie, hoge bloeddruk en (hoofd)pijn.

Accreditaties

 • Keurmerk fysiotherapie: 24 punten
 • KNGF Vrij deel: 22 punten
 • KNGF register Algemeen fysiotherapeut: 22 punten
 • KNGF register Psychosomatisch fysiotherapeut: 22 punten

Wij bieden cursussen over biofeedback en toepassingen over biofeedback, zoals behandeling van stress en slaapproblemen

Meer leren? Kijk dan eens op ons opleidingsaanbod.

Docent: Daniëlle Matto

Daniëlle Matto is opgeleid als GZ-psycholoog, biofeedback- en hartcoherentietherapeut (erkend door de BCIA) en stresscoach volgens de CSR methode.

Haar visie is holistisch. Ze werkt sinds 2005 als zelfstandig gevestigd GZ psychologe in de basis GGZ. Aanmeldingsklachten die veel voorkomen zijn: angst, depressie, stress, burnout, hoofdpijn, hoge bloeddruk. De begeleiding bestaat uit een combinatie van cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte coaching, stress management technieken en de meer lichaamsgerichte behandeling via biofeedback.

Naast haar klinische werk geeft Daniëlle ook cursussen over biofeedback en biofeedback toepassingen.

Praktijkwebsite: www.krachtdoorbalans.nl

Opleidingswerbsite: www.biofeedbackopleiding.nl

 

 

Beoordelingen

Plaats een reactie