← Vorige pagina

Loopproblemen bij kinderen

kosten: 480
Vakdomein: Algemeen
Accreditatiepunten: 12
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Loopproblemen komen veel voor. Tussen de 5% en 10% van de kinderen die door de huisarts worden gezien betreft het vragen over het lopen. Ouders maken zich vaak zorgen als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden hier veelvuldig voor geconsulteerd. Het is echter niet altijd duidelijk hoe klachten geduid moeten worden. Daarnaast is niet duidelijk of er wel of niet behandeld moet worden en hoe er behandeld moet worden. Sommige afwijkende looppatronen veroorzaken geen (pijn)klachten en verdwijnen in de loop der tijd door aanpassingen in de motoriek.

Deze cursus richt zich specifiek op (kinder)fysiotherapeuten en (kinder)oefentherapeuten werkzaam in de eerste lijn. Het centrale thema is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

De eerste bijeenkomst gaat over het analyseren van het looppatroon; hoe is de fysiologische ontwikkeling, wat zijn normale variaties binnen het lopen, hoe maak je analyses van het looppatroon en welke aanvullende onderzoeksmogelijkheden er zijn in de 2e of 3e lijn. Tijdens de tweede bijeenkomst gaat het over alle mogelijke behandelopties. Welke stoornissen en/ of functiebeperkingen zijn wel of niet behandelbaar en op welke wijze zijn deze te beïnvloeden. Hierbij worden duidelijke richtlijnen gegeven voor een mogelijk behandelopbouw, rekening houdend met leeftijd van het kind en motorische vaardigheden. Voor- en nadelen van behandelvormen zoals spalken, het gebruik van gips, botox en aangepast schoeisel komen hierbij uitgebreid aan bod.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer loopproblemen bij kinderen in de eerste lijn analyseren en daar waar mogelijk behandelen of gericht doorverwijzen naar andere hulpverleners.

Subdoelen

Na afloop van de cursus kan de deelnemer:

  • de fysiologische ontwikkeling van de kindervoet en de normale ontwikkeling van de motoriek binnen het looppatroon benoemen;
  • een objectieve ganganalyse maken binnen de mogelijkheden van de eerstelijnspraktijk;
  • relaties leggen tussen het gangbeeld en klachten van het kind of zorgen van de ouders;
  • een gericht behandelplan opstellen op basis van de hulpvraag van het kind en/of de ouders;
  • gericht doorverwijzen naar andere disciplines zoals een podotherapeut, kinderarts of andere medisch specialisten.

Beoordelingen

1 gedachte over “Loopproblemen bij kinderen”

Plaats een reactie