← Vorige pagina

Masterclass Anderhalvelijns fysiotherapie Gericht verwijzen

 • Prijs:
  2750
 • Accreditatiepunten:
  102 punten
 • Prijs per punt:
  € 27
 • Vakdomein:
  Manueel, Sport
 • Cursusvorm:
  Cursus
 • website: SOMT
  • Datum:
   Locatie: Amersfoort

Samenvatting:

Overweeg jij ook vaak of een verwijzing van een patiënt voor aanvullend onderzoek nodig is? En zou jij eigenlijk wel willen leren hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dan is deze 10-daagse masterclass wat voor jou!

Wij zien voor fysiotherapeuten een groter wordende rol weggelegd als specialist in het bewegend functioneren. Deze rol ligt dicht naast die van de huisarts in de anderhalvelijns gezondheidszorg in Nederland. In de praktijk overwegen fysiotherapeuten namelijk vaak of een verwijzing van patiënten voor aanvullend onderzoek nodig is. Denk aan; medische beeldvorming (MRI, CT, röntgen, echografie) of bloed- en functieonderzoek.

Momenteel is het in Nederland zo geregeld dat fysiotherapeuten een aanvraag doen via de huisarts. De competenties om dergelijke overwegingen en aanvragen te doen worden echter doorgaans niet verworven in de basisopleiding Fysiotherapie of in aanvullende vervolgopleidingen.

Met deze masterclass bieden wij fysiotherapeuten de gelegenheid om die leemte in hun kennis en vaardigheden te vullen. In 10 dagen leer jij om een gerichte verwijzing in te dienen voor aanvullend onderzoek in de tweedelijnszorg.

De masterclass

Het primaire doel is om fysiotherapeuten te bekwamen in het indienen van een beargumenteerde verwijzing. Het gaat om patiënten met bewegingsgerelateerde klachten voor wie aanvullende medische beeldvorming en medisch-specialistische diagnostiek (bijvoorbeeld bloed- en functiediagnostiek) nodig is.

Achtergrond

In het buitenland is de fysiotherapeut als Extended Scope-specialist al meer ingebed in het zorglandschap. Daar is het gangbaar dat aanvragen van aanvullende beeldvormende en laboratoriumdiagnostiek in de tweede lijn, het voorschrijven van medicatie, het geven van injecties en het bekleden van de rol van case manager tot zijn bevoegdheid behoren.

Onderzoek heeft aangetoond dat het bekleden van deze gevorderde beroepsrol leidt tot doelmatigere zorg en hogere patiënttevredenheid. Ook in Nederland zien we dat er steeds meer draagvlak is voor deze rol, zowel binnen het KNGF als onder zorgverzekeraars.

Wij zijn benaderd door de NVMT om een opleiding tot Extended Scope-specialist (Advanced Practitioner in Physiotherapy) te ontwikkelen en die wellicht ook kunnen participeren in een pilotstudie naar de doelmatigheid van de Extended Scope-specialist. Wij hebben deze uitnodiging aanvaard en SOMT biedt deze geaccrediteerde masterclass nu aan.

Gedurende de masterclass hebben deelnemers toegang tot de digitale bibliotheek van de Vrije Universiteit Brussel.

Na succesvol afronden van de masterclass kunt u zich inschrijven in het register van de Nederlandse Vereniging Extended Scope, de NVES.

Beoordelingen

Plaats een reactie