← Vorige pagina

Masterclass ‘High-intensity Interval Training (HIT) bij kinderen’

kosten: 220
Vakdomein: Kinder
Accreditatiepunten: 8
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Jongeren met een fysieke beperking zijn trainbaar volgens algemene trainingsprincipes, maar sporten minder vaak dan hun leeftijdsgenoten; 26% van de jongeren met een fysieke beperking sport wekelijks tegenover 71% van hun leeftijdsgenoten zonder beperking.

Een high-intensity interval training (HIT) werkt goed bij zich normaal ontwikkelende kinderen en uit het proefschrift van dr. M. Zwinkels blijkt dat het ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Echter, het is voor die laatste groep lastiger om te gaan en blijven sporten; sportverenigingen missen vaak bekwame trainers of begeleiders, jongeren worden niet altijd geaccepteerd of een geschikte sportvereniging is te ver weg.

Om jongeren structureel meer te laten bewegen/sporten, met name in de thuissituatie, zou HIT binnen therapie ingezet kunnen worden om in een korte periode naar een bepaald doel te trainen. Dit doel moet gericht zijn op structurele fysieke activiteit in de thuissituatie, zoals aansluiting vinden bij een sportvereniging of fietsen naar school.

De cursus werd ontwikkeld door het onderzoeks- en innovatiecentrum van De Hoogstraat Revalidatie in samenwerking met het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi).

Doel

High-intensity intervaltraining kunnen vormgeven voor specifieke doelgroepen kinderen en kunnen evalueren.

Beoordelingen

Plaats een reactie