← Vorige pagina

Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art’

kosten: 250
Vakdomein: Algemeen, Sport
Accreditatiepunten: 6
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. ‘masterclasses’. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit gegeven door een (inter-)nationaal gerenomeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiceerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie volgen of hebben afgerond en oefentherapeuten met een goede kennis over de inspanningsfysiologie.

Denk jij nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie?

Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen? En wat is de achterliggende verklaring als dat niet zo is? Weet jij wat ‘cross-education’ is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen? Hoe wordt er nu gedacht over hyperplasie? Wat is de meerwaarde van occlusie- en isometrische krachttraining?

In vooral de afgelopen 5 jaar zijn er wetenschappelijk veel nieuwe inzichten gepubliceerd over spier(cel)fysiologie en andere adaptatieprocessen bij krachttraining. Samen met de reeds aanwezige evidentie is daardoor (eindelijk) een completer evidence-based verklaringsmodel beschikbaar hoe ‘sterker worden’ nu eigenlijk werkt.

Dit ‘complete plaatje’ wordt de laatste paar jaar internationaal door een enkeling met een wetenschappelijke achtergrond verspreid. Maar in Nederland is daar nog heel weinig van te merken. De NPi-masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining: state of the art’ geeft je op een toegankelijke, interactieve en toepasbare wijze nieuwe inzichten over ‘hoe sterker worden in ons lichaam nu eigenlijk werkt’.

Naast een functionele krachttoename, probeert een therapeut vaak ook ‘weefselremodellering’ te bereiken bij een cliënt. Daarmee bedoelen we dat het werkelijk mogelijk is om niet alleen de ‘kwaliteit’ van spier- en bindweefselcellen te verhogen, maar zelfs ook om de architectuur van spieren met krachttraining te verbouwen (lengte, stijfheid en hoek van spiervezels), hoe en wat van dit verbouwingsproces is ook onderwerp van deze masterclass.

Na deze masterclass kun je bovenstaande vragen (en vele andere) beantwoorden, en krijg je inzichten die van grote invloed kunnen zijn op je visie op krachttraining. De theoretische verdieping wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en ’take home messages’ die direct in krachttrainingssessies toepasbaar zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in inspanningsfysiologie en verdieping en up-to-date wetenschappelijke onderbouwing van je kennis dan is deze masterclass echt iets voor jou.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Beoordelingen

Plaats een reactie