← Vorige pagina

Masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

kosten: 275
Vakdomein: Oedeem
Accreditatiepunten: 6
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Heb je als oedeemfysiotherapeut wel eens patiënten met lymfoedeem die niet reageren op jouw behandeling met lymfedrainage of compressietherapie zoals je zou willen?
Dan biedt lymfofluoroscopie mogelijk een oplossing. Lymfofluoroscopie of ‘near-infrared fluorescence imaging’ is een beeldvormende techniek waarbij indocyanine groen in de huid van de hand of voet van de patiënt wordt gespoten. Hierdoor krijg je meer inzicht in het (dis)functioneren van het oppervlakkig lymfestelsel. Op basis van deze informatie kun je je interventies aanpassen en de patiënt effectiever behandelen.

Tijdens deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Recente veranderingen in kennis en inzicht betreffende de anatomie en fysiologie van het lymfestelsel en de pathofysiologie van lymfoedeem.
  • Medische beeldvorming ter evaluatie van het lymfestelsel.
  • Wetenschappelijke evidentie betreffende manuele lymfedrainage, oefenen en compressie ter behandeling van lymfoedeem.
  • Live demonstratie van lymfofluoroscopie bij patiënten met lymfoedeem en feedback op het effect van lymfedrainagehandgrepen bij deze patiënten.
  • Bespreking van de meerwaarde van lymfofluoroscopie binnen de oedeemtherapie aan de hand van casussen.

 

De masterclass wordt gegeven door prof. dr. Nele Devoogdt, professor aan het Departement Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, kinesitherapeut en coördinator van het Lymfoveneus Centrum van het UZ Leuven en door dr. Sarah Thomis, vaatchirurg en staflid van het Lymfoveneus Centrum van het UZ Leuven, docent en doctoraats-onderzoeker aan de KU Leuven.

Leerlijn ‘Lymfologie’
De masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’ maakt onderdeel uit van de NPi-leerlijn ‘Lymfologie’; zie onderstaande grafische weergave van de leerlijn.

Doel

a deze masterclass kan de deelnemer:

  • de recente veranderingen in kennis en inzicht op het gebied van anatomie en fysiologie van het lymfestelsel en pathofysiologie van lymfoedeem benoemen.
  • de meest voorkomende patronen in de beelden, die verkregen zijn door middel van lymfofluoroscopie, herkennen en interpreteren.
  • de informatie die verkregen is door middel van lymfofluoroscopie methodisch hanteren in het proces van fysiotherapeutische diagnostiek.
  • de sequentie van oedeemhandgrepen methodisch ordenen, evalueren en verantwoorden.
  • manuele lymfedrainage uitvoeren onder directe controle/feedback van lymfofluoroscopie in real time.

 

Beoordelingen

Plaats een reactie