← Vorige pagina

Neurodynamica: pathobiologie, diagnostiek en behandeling van perifeer neuropathische pijn

kosten: 495
Vakdomein: Algemeen, Manueel
Accreditatiepunten: 16
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Dit betreft een cursus van het Neuro Orthopaedic Institute (NOI) uit Australië, waarmee het NPi een samenwerking is aangegaan. De gegevens van de deelnemers worden, na toestemming, opgenomen in de database van het NOI, zodat de deelnemers ook na afloop van de cursus op de hoogte kunnen worden gehouden van de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van de neurodynamica en pijn.

Hoewel het een cursus betreft die ontwikkeld is door het NOI uit Australië, wordt de cursus in het Nederlands gedoceerd door NOI-trainer Michel Coppieters, hoogleraar musculoskeletale fysiotherapie aan de VU te Amsterdam.

De cursus ‘Mobilisation of the Nervous System’ vormt een uitstekende mix van kennisoverdracht en praktijk, gebaseerd op de state of the art inzichten over pijn, afkomstig uit met name de neurowetenschappen. Deze populaire cursus van het NOI wordt om de zes maanden geactualiseerd op basis van de laatste inzichten. De deelnemers krijgen als cursusmateriaal een uitgebreide syllabus, alsmede studiemateriaal ter voorbereiding op de cursus en updates over recente ontwikkelingen na afloop van de cursus.

Neurodynamica is een vrij nieuwe wetenschap, waarin veel ontwikkelingen gaande zijn. De moderne inzichten op het gebied van pijn en het functioneren van het zenuwstelsel worden in deze cursus geïntegreerd in een voor fysio- en manueeltherapeuten zeer bruikbare systematiek van klinisch redeneren en geavanceerde manuele onderzoeks- en behandelmogelijkheden. Door verbetering van het klinisch redeneren en beredeneerd handelen draagt deze cursus bij aan een meer evidence based wijze van handelen door de deelnemende fysio- en manueeltherapeuten.

In de cursus worden diverse veelvoorkomende pijnsyndromen en hun klinische presentaties in zowel het boven- als onderlichaam besproken (epicondylitis lateralis humeri, carpaal tunnel syndroom, fasciitis plantaris, radiculaire syndromen, spinale pijn, etc.) en innovatieve diagnostische en therapeutische strategieën en technieken gedemonstreerd en geoefend, zoals zenuwdecompressie- en zenuwmobilisatietechnieken, alsmede nieuwe patiënt-educatietechnieken die voortkomen uit de neurodynamica en pijnwetenschappen.

Doel

Na de cursus is de deelnemer op de hoogte van de state of the art wat betreft de neurodynamica en de pathobiologie van het zenuwstelsel, en kan de consequenties van die inzichten integreren in zijn fysiotherapeutisch respectievelijk manueeltherapeutisch handelen. Hij beheerst daartoe de benodigde klinische redeneringen en neurale onderzoeks- en behandeltechnieken.

Beoordelingen

Plaats een reactie