← Vorige pagina

Motivational interviewing

kosten: 495
Vakdomein: Kinder
Accreditatiepunten: 20
Cursusvorm: Cursus

De gespreksacademie

Coachen is van deze tijd. Ook in de fysiotherapie heeft coaching zijn intrede gedaan. De trend van de afgelopen 10 jaar is het werken vanuit een bio-psycho-sociale benadering en daarin heeft de fysiotherapeut, naast zijn aloude monteurs rol, ook een coachende rol. De fysiotherapeut coacht hierbij op verandering van gedrag van de patiënt en probeert het zelfmanagement te versterken. Motivational Interviewing is een aanpak die hierbij werkt! Maar de praktijk leert dat dit lastiger is dan dat het lijkt.

Motivational interviewing, of natuurlijk gewoon motiverende gespreksvoering, is een benadering die zich richt op het motiveren van de patiënt vanuit zijn eigen beweegredenen. Het is een ‘evidence based’ benadering die is ontstaan in de verslavingszorg. Een context bij uitstek waar intrinsieke motivatie cruciaal is maar tegelijkertijd ook niet gemakkelijk te bereiken.

In deze tweedaagse cursus Motivational Interviewing verwerf je praktische kennis over gedragsverandering en gespreksvoering. Waarom is het veranderen zo ontzettend lastig (ook bij jezelf) en wat heeft de patiënt nodig om zijn gedrag te veranderen? Naast praktische kennis vormt het zelf doen een vast onderdeel van het cursusprogramma.

Een reactie van menig cursist na het volgen van deze cursus is: ‘dit zou iedere zorgprofessional moeten volgen, dit is waar het eigenlijk bij iedere patiënt telkens over gaat!’ Met motiverende gespreksvoering leer je een stijl van communiceren met de patiënt die universeel is, altijd en overal toepasbaar. Een soort basis in je manier van werken met mensen.

Onderwerpen die in de cursus motivational interviewing aan bod komen:

  • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
  • de vier processen van motiverende gespreksvoering
  • wat is ambivalentie en hoe kun je hiermee effectief werken, samen met je patiënt?
  • versterken van de vier basis gespreksvaardigheden: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven
  • het herkennen, ontlokken en verder exploreren van ‘verandertaal’
  • het combineren van motiverende gespreksvoering met educatie
  • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe het te herkennen en er effectief mee omgaan?
  • reflectie op de eigen gespreksstijl

 

Na het volgen van deze cursus beschik je over praktische en dagelijks toepasbare kennis en instrumenten/vaardigheden. Lees hier wat anderen van deze cursus vonden.
De inhoud van deze cursus is vrijwel gelijk aan de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering. Wel heeft de tweedaagse training op een aantal aspecten minder diepgang en ruimte om te oefenen.
Voor fysiotherapeuten die beweegprogramma’s willen uitvoeren of leefstijlcoaching is deze cursus zeer geschikt. Ook voor hen die een driedaagse training Motiverende gespreksvoering te lang vinden is dit een goed alternatief.

Werk je vaak met patiënten met pijnklachten en ben je benieuwd wat motiverende gespreksvoering je hierbij te bieden heeft dan is onze andere tweedaagse cursus motiverende gespreksvoering mogelijk iets voor je. In deze cursus leer je motiverende gespreksvoering toepassen bij patiënten met muskuloskeletale pijnklachten. Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers manueel, bekken, sport en algemeen. Raadpleeg hier de cursuspagina van deze unieke cursus!

Beoordelingen

Plaats een reactie