← Vorige pagina

Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio

kosten: 495
Vakdomein: Algemeen, Bekken
Accreditatiepunten: 14
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Deze cursus maakt onderdeel uit van een leerlijn binnen het NPi-scholingsaanbod betreffende de bekkenbodem (zie de afbeelding hieronder).
Inhoud

Bekkenpijn is regelmatig een reden voor verwijzing naar de (bekken)fysiotherapeut. Het is echter niet altijd mogelijk om bij cliënten met pijnklachten de pijn te herleiden tot een specifieke aandoening. Opvallend genoeg worden functiestoornissen en pathofysiologische veranderingen in spieren zelden of nooit als oorzaak van pijn meegenomen in de diagnostische overwegingen. Het duiden van pijn als van myofasciale aard wordt zelden gedaan en men is vaak niet bekend met het gegeven dat deze pijn vanuit bepaalde plaatsen in de spier, de zogenaamde triggerpoints kan worden opgeroepen. Bovendien is het aantonen van de pathofysiologische veranderingen bij myofasciale triggerpoints in een spier met behulp van de moderne technieken nog steeds niet mogelijk en het ligt dan ook voor de hand dat myofasciale triggerpoints zelden als oorzaak van pijn worden geduid.

In de afgelopen 50 jaar is er veel gepubliceerd over myofasciale pijn (dr. Janet Travell en dr. David Simons) en ondanks de nodige discussie wordt het bestaan van deze myofasciale triggerpoints als pathofysiologische neuromusculaire entiteit toch door vele specialismen binnen de geneeskunde serieus genomen. Reden genoeg voor (bekken)fysiotherapeuten om kennis te nemen van deze ontwikkeling en zich te bekwamen in het diagnosticeren en behandelen van myofasciale triggerpoints.

In deze cursus zal het onderzoek naar en de behandeling van myofasciale triggerpoints bij cliënten met klachten over de bekken-buik-bilregio centraal staan.

Tijdens deze cursus wordt alleen uitwendig gewerkt. De aangereikte handvatten kunnen eenvoudig worden vertaald naar het inwendig handelen voor bekkenfysiotherapeuten die hiervoor bevoegd zijn. De (bekken)fysiotherapeuten die alleen uitwendig behandelen leren signalen te herkennen die mogelijk wijzen op inwendige triggerpoints en weten derhalve wanneer zij door kunnen verwijzen naar een inwendig werkende bekkenfysiotherapeut.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer de myofasciale triggerpoints in het algemeen en specifiek in de bekken-buik-bilregio herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria. Tevens kent de deelnemer de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn en de diverse factoren die een rol kunnen spelen bij het instandhouden van myofasciale pijn, alsmede de therapeutische mogelijkheden voor de cliënt met klachten over de bekken-buik-bilregio.

Beoordelingen

Plaats een reactie