← Vorige pagina

Neurologische structuren bij lage rug- en beenpijn

kosten: 250
Vakdomein: Algemeen, Manueel
Accreditatiepunten: 7
Cursusvorm: Cursus

Samenvatting

Bij een patiënt met (uitstralende) pijnklachten in de regio lage rug-been is het niet eenvoudig om een adequate diagnose te stellen. Er bestaan verschillende pathologische entiteiten die niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn en die daarenboven tegelijkertijd kunnen voorkomen en elkaar kunnen beïnvloeden.

Zo kan de uitstralende beenpijn verklaard worden op basis van referred pain vanuit de diep somatische structuren zoals de lendenwervelkolom, het si-gewricht en/of de heup óf vanuit prikkeling van het zenuwweefsel ten gevolge van een lumbosacraal radiculair syndroom, een kanaalstenose of een perifere entrapmentneuropathie in het been.

Al deze beelden en fenomenen hebben qua tekenen en symptomen hun eigen karakteristieke manifestatievorm. De complexiteit binnen diagnostiek van rug-beenpijn wordt veroorzaakt dat er een enorme overlap bestaat tussen de klinische manifestatievorm van deze aandoeningen. In deze cursus zullen o.a. de principes en uitgangspunten van de differentiaaldiagnostiek van lage rug-beenpijn worden besproken voor zover relevant voor de fysio en manueel-therapeutische diagnostiek.

De cursus kent een kenmerkende opbouw, waarin gestart wordt met kennisconstructie (hoorcollege), gevolgd door het toepassen van deze kennis binnen een werkcollege door onder leiding van de docent een casus uit te werken en stil te staan bij klinische beslissingen die genomen worden. Een onderwerp wordt afgesloten met het trainen van de vaardigheden die tijdens deze casus aan bod zijn gekomen. Deze cyclus zal 3 x plaatsvinden rondom een specifiek onderwerp en zal in complexiteit toenemen. Door deze opbouw zal er een goede mix tussen kennisconstructie, klinisch redeneren en het trainen van vaardigheden ontstaan.

De cursus is relevant voor de (specialist) fysiotherapeut die vaak in aanraking komt met patiënten met lage rugpijn-beenpijn (algemeen practicus, manueeltherapeut).

Inhoud

  • Screening ad modum SOMT
  • Diagnostisch proces bij patiënten met klachten in de regio lwk-been volgens Concept Klinisch Redeneren ad modum SOMT.
  • Referred pain, radiculopathie, radiculaire pijn, (nomenclatuur van de) lumbale discopathie, spinale kanaalstenose, recessus lateralis stenose, myelopathie, perifeer entrapment neuropathie van de onderste extremiteit.
  • Pijnprovocatietesten van de LWK, SIG, heup.
  • Neurogene rektesten in kader radiculaire pijn.
  • Neurodynamisch onderzoek van de perifere zenuwen.
  • Perifeer neurologisch onderzoek van de onderste extremiteit.

Eindniveau

  • De cursist kan de klinische tekens en symptomen in de lwk-beenregio verklaren in relatie tot: 1. referred pain vanuit organen 2. referred pain vanuit de axiale diep somatische structuren 3. perifeer zenuwstelstelsel (lumbale radices, perifere zenuwen in het been) 4. centraal zenuwstelsel (myelum)
  • De cursist is in staat relevante hypotheses-onderzoeksdoelstellingen-middelen beschrijven bij patiënten met tekens en symptomen in de lwk-beenregio.
  • De cursist is in staat differentiërende (provocatie)testen van de lwk, sig, heup en neurologische structuren uit te voeren bij patiënten met tekens en symptomen in de lwk-beenregio.

Beoordelingen

Plaats een reactie