Beschrijving
De cursus leidt therapeuten op tot specialisten in de neurorevalidatie van CVA-patiënten. De motoriek is het uitgangspunt, waarbij de therapeut rekening leert houden met determinanten die de functionele prognose bepalen, inclusief cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen en persoons- en omgevingskenmerken. Actief leren staat hierbij centraal: de deelnemer moet eigen leerdoelen formuleren, taken en problemen leren oplossen in een voor hem relevante omgeving en leren werken in kleine onderwijsgroepen.
Competenties
De cursus is opgebouwd rondom drie blokken: de kerncompetenties diagnostiek/prognostiek, behandeling en evaluatie. Aan de hand van casuïstiek, patiëntendemonstraties en patiëntenbehandelingen leert de deelnemer alle aspecten van deze competenties te beheersen. Omdat diagnostiek/prognostiek het moeilijkste blok is, wordt gestart met het blok evaluatie.
In dit eerste blok wordt uitgebreid stilgestaan bij het belang van klinimetrie en zullen in de praktijk patiënten geobserveerd, getest en geëvalueerd worden. Dit blok duurt 4 dagen inclusief een theoretische dag, waarbij de belangrijkste aspecten van klinimetrie aan bod komen.
In het blok ‘behandelen’ worden op basis van een van te voren aangereikt behandelplan de diverse behandeltechnieken geoefend, zowel zonder als met patiënten. Ook leert de deelnemer op basis van hedendaagse inzichten uit de (neuro)pathofysiologie, herstel- en leertheorieën de interventies aan te passen aan de individuele mogelijkheden van de patiënt. Dit blok duurt 8 dagen waarvan 2 centrale theoretische dagen. Hierin wordt vooral aandacht besteed aan de pathofysiologie van een beroerte en achterliggende mechanismen van neurologisch herstel, cognities, en theorieën over bewegingssturing. Verder zal de cursus zijn afgestemd op de bestaande evidentie, zoals verwoord in de KNGF- behandelrichtlijnen Beroerte en de Ergotherapierichtlijn Beroerte.
Tijdens het laatste blok: ‘diagnostiek en prognostiek’ leert de deelnemer op grond van patiëntengegevens, eigen onderzoek en klinimetrie een prognose te maken en een behandelplan op te stellen, uit te voeren, te evalueren en af te sluiten. Ook dit blok duurt 8 dagen en heeft een centrale theoriedag, waarbij aan bod komen: diagnostiek en prognostiek, maar ook specifieke behandelvormen zoals cognitieve training van communicatie, eten en drinken, pijnbehandeling, spasmereductie, enz.
Doel
Het scholen van fysiotherapeuten in de principes van de neurorevalidatie gericht op de CVA-patiënt. Deze therapeuten hebben kennis van de hedendaagse inzichten van de (neuro)pathofysiologie, herstel- en leertheorieën bij patiënten met centraal neurologische aandoeningen. Men is bekend met het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen. Men is in staat functionele doelen voor behandeling te formuleren op grond van valide meetinstrumenten, observaties en analyse. Men is op de hoogte van de KNGF-richtlijnen en de behandelrichtlijnen revalidatie na een beroerte van de Nederlandse Hartstichting en het CBO. Men begrijpt de conceptuele kaders van het model: International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) Men is in staat op grond van evidentie een interventie te selecteren en deze adequaat uit te voeren Tenslotte zijn de therapeuten neurorevalidatie in staat om op basis van herhaalde metingen veranderingsprofielen op te stellen die sturend zijn voor de inrichting van de therapie.
Beoordelingen