← Vorige pagina

Rugklachten begrijpen en behandelen. Werken met het SJC concept

kosten: 575
Vakdomein: Algemeen, Bekken, Manueel
Accreditatiepunten: 24
Cursusvorm: Cursus

Waarom deze cursus?

Als fysiotherapeut wil je mensen effectief helpen. Patiënten met aanhoudende rugklachten zijn hierbij een frustrerende doelgroep. Hoe zijn deze mensen effectief te helpen? Sinds 1996 behandelt het Rotterdamse revalidatiecentrum het Spine & Joint Centre (SJC) mensen met chronische klachten aan het bewegingsapparaat, met name aan bekken, rug en nek.
Aan de oorsprong van deze benadering stond een functioneel anatomisch model van het bekken ontwikkeld door Snijders en Vleeming. Aan de hand van dit model was aanvankelijk te verklaren hoe het bekken onder controle te houden is en hoe klachten aan het bekken konden ontstaan (bekkengordelpijn).

Al direct nadat dit centrum mensen begon te behandelen werd duidelijk dat patiënten niet alleen een lijf, maar ook een geest hadden. Een geest met een eigen wil. Een eigen wil die andere belangen had dan bijvoorbeeld rust nemen. Er werden gedrag sturende elementen aan de behandeling toegevoegd om patiënten te stimuleren dat te gaan doen waardoor ze konden herstellen.

Dit vormt tot op de dag van vandaag de kern van de SJC benadering: een gedrag sturende behandeling gericht op fysiek herstel. Om te begrijpen hoe dit mogelijk is, en beter: dit zelf in de praktijk te kunnen toepassen, is deze cursus opgezet.
Inhoud van de cursus

De cursus gaat uitgebreid in op het functioneel anatomische model van rug en bekken, dat ten grondslag ligt aan de werkwijze. Daarnaast wordt zowel in theorie als praktijk een koppeling gemaakt naar de dagelijkse praktijk.

Doelstellingen

De cursist

  • heeft inzicht in het functioneel-anatomische model zoals dat wordt gebruikt in het Spine & Joint Centre
  • kan dit model toepassen bij het opzetten van een behandeling ter bestrijding van rug of bekkenklachten
  • heeft inzicht in de koppeling tussen toepassing van het functioneel-anatomische model en gedrag sturende elementen van de behandeling
  • kan het model incorporeren in zijn eigen dagelijkse praktijk?

Beoordelingen

Plaats een reactie