← Vorige pagina

Rugklachten en bekkenklachten

kosten: 1150
Vakdomein: Algemeen, Manueel
Accreditatiepunten: 38
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

De initiatiefnemers van deze cursus stonden aan de basis van bekken- en rugonderzoek en hebben jarenlang methodisch onderzoek gedaan naar bekken- en lagerugklachten, met talloze publicaties en boeken als gevolg.

Een evidence based diagnostisch protocol voor bekken- en rugklachten werd opgezet en revalidatiecentra in vele landen gebruiken de ontwikkelde diagnostiek- en behandelmethodieken. Dit onderzoek heeft mede geleid tot de oprichting van een driejaarlijks wereldcongres voor bekken- en rugklachten waardoor veel onderzoekers in staat zijn samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Door bekkenklachten zowel klinisch als functioneel anatomisch te onderzoeken is een andere benadering van de behandeling mogelijk geworden.

Aan de hand van nieuwe inzichten en literatuur wordt in een afzonderlijke snijzaalsessie de geïntegreerde werking van het bekken en de lumbale wervelkolom toegelicht. De consequenties voor effectieve therapie worden uitgebreid belicht.

Bekkenklachten rond de zwangerschap is een normaal voorkomend verschijnsel. Bij sommige vrouwen nemen de klachten tijdens en na de bevalling echter dusdanig ernstige vormen aan, dat chroniciteit kan optreden.

In de cursus wordt uitgebreid de topografische en klinische anatomie van het bekken en de lage rug besproken. Vanuit praktijkervaringen zullen medewerkers verslag doen aan de hand van case-studies en nieuwe inzichten met betrekking tot (mal)adaptieve compensatiemechanismen. Tevens zal dieper worden ingegaan op de fenomenen nociceptie en pijn, welke zijn voortgekomen uit toegepaste neurowetenschap en psychologie.

Om te komen tot een effectieve therapie voor patiënten ten gevolge van peripartum bekkeninstabiliteit, zal naast het bewegingsprogramma, ook stabiliteitstraining en krachttraining behandeld worden. Naast theoretische inleidingen volgen praktische sessies op dag 3-5.

Doel

Na de cursus heeft de deelnemer kennis van de geïntegreerde functie van het bekken en de lagerug, de diagnostiek en behandeling van cliënten met chronische bekkenklachten en veranderingen gedurende de peripartum periode. Tevens kan de deelnemer een stapsgewijze revalidatie uitvoeren bij cliënten met chronische rug- en bekkenklachten.

Beoordelingen

Plaats een reactie