← Vorige pagina

Sensorische Informatieverwerking bij ouderen en dementerenden

kosten: 1750
Vakdomein: Vrijdeel
Accreditatiepunten: 48
Cursusvorm: Cursus

Sensorische Informatieverwerking is de samenwerking tussen onze zintuigen en doelgericht bewegen; anders gezegd tussen onze manier van waarnemen en ons handelen. Onze zintuigen hebben twee taken: waarschuwen voor gevaar en ons van informatie voorzien. Zolang onze zintuigen vooral bezig zijn met het waarschuwen voor gevaar kunnen ze ons niet gelijktijdig van informatie voorzien. Het is dan moeilijk om informatie op te nemen, iets te leren en te onthouden of de aandacht bij het ‘werk’ te houden. Dit gedrag is er vaak de oorzaak van dat we problemen ondervinden, dat we niet meer kunnen handelen zoals we willen en zo het plezier verliezen in onze bezigheden.

Maar hoe werkt dit wanneer we ouder worden? Wanneer men ouder wordt, gaan een aantal zintuigen in kwaliteit achteruit. We zien minder goed, we horen minder goed en alles gaat wat trager. Het doelgericht bewegen wordt daardoor ook anders. Wanneer sprake is van dementie, is de prikkelverwerking weer anders, valt de remming vanuit de cognitie (deels)weg en kan er sprake zijn van ongeremd gedrag. Tevens zie je vaak dat mensen dan juist gaan overstemmen, wanneer bepaalde prikkels te veel worden. (Het zelfregulerend vermogen wordt minder.) Bijvoorbeeld roepgedrag komt voor om andere geluiden buiten te sluiten, geluiden die de mensen niet meer aankunnen of kunnen plaatsen.

Doel van de cursus

De cursus is bedoeld voor paramedici, en andere belangstellenden (minimaal HBO geschoold) om de uitgangspunten van de Sensorische Informatieverwerking toe te passen in hun begeleiding. Om gerichte adviezen te kunnen geven aan teamleden, omtrent de verwerking van zintuigprikkels in hun werk binnen de ouderenzorg. De nadruk ligt op de invloed van de verwerking van zintuigprikkels, op het doelgericht handelen en op de manier waarop de verwerking van zintuigprikkels te beïnvloeden is.

Inhoud

  • De normale ontwikkeling van de Sensorische Informatieverwerking
  • De abnormale ontwikkeling van de Sensorische Informatieverwerking. De over- en ondergevoeligheid van het tactiele- en vestibulaire zintuigsysteem, en de gevolgen hiervan op de motoriek, het functioneren en de belevingswereld van de oudere.
  • Onderzoek naar stoornissen in de Sensorische Informatieverwerking. Het aanleren en interpreteren van een motorische observatie om problemen in de sensorische informatie verwerking op te sporen.
  • Behandeling van stoornissen in de Sensorische Informatieverwerking. Theoretische achtergrond van de begeleiding en advisering aan teams binnen de ouderenzorg. Het gebruik van tactiele-, vestibulaire- en proprioceptieve zintuiginformatie als ingangen voor de (zelf)regulatie. Daarnaast is er aandacht voor de invloed van sensomotorische integratie op specifieke problemen zoals het vele roepen, het veel rond willen lopen (de dolers) afkeer van bewegen en slaapproblemen. Het opstellen van een begeleidingsadvies aan de hand van voorbeelden op video/dvd. Binnen deze begeleidingsadviezen wordt er aandacht besteed aan de manier waarop de Sensorische Informatieverwerking kan worden beïnvloed tijdens het dagelijks functioneren en de invloed van de omgeving op de Sensorische Informatieverwerking.

Beoordelingen

Plaats een reactie