← Vorige pagina

Stuitproblematiek in de algemene fysiotherapie

kosten: 245
Vakdomein: Algemeen
Accreditatiepunten: 8
Cursusvorm: Cursus

Cursus Inhoud

In deze cursus ga je aan de slag met het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek en de behandeling bij stuitpijn. Hierbij wordt met name de ‘non-invasive mobilisation of the coccyx'(NIMOC) behandeld wordt. Om jouw handelen te kunnen onderbouwen, reiken wij jou de meest recente en relevante literatuur aan, waarbij het aan jou is om deze adequaat toe te passen en jouw eigen handelen te onderbouwen.

Stuitpijn (coccygodynie) komt veel voor. Mensen hebben vaak jarenlang klachten. Ook binnen de fysiotherapie worden deze patiënten veelvuldig gezien en tot voor kort waren er niet veel (effectieve) behandelopties. Bij coccygodynie ziet men meestal dat een standsafwijking van het os coccygis ten opzichte van het os sacrum is ontstaan, vaak ten gevolge van een val of bevalling. Deze heeft korter of langer geleden plaatsgevonden.

Binnen de bekkenfysiotherapie zijn er verschillende technieken om de patiënt te behandelen, maar deze vinden veelal inwendig plaats. Er is een techniek die je uitwendig toe kan passen, namelijk de Non Invasive Mobilization of the Os Coccyx (NIMOC). In deze cursus zal je met name deze nieuwe techniek leren. Met deze nieuwe techniek kan de stand van het os coccygis hersteld worden. Direct na deze behandeling gebeurt het dikwijls dat er een merkbaar verschil optreedt tijdens het zitten, bukken en/of lopen.

Opvallend is ook dat patiënten met bekken-, rug- of liespijn, maar ook mensen met anuskramp, obstipatie, dysfunctional voiding en/of dyspareunie vaak een standsafwijking van het os coccygis hebben. Bij behandeling van deze stand ontstaat er vaak een significante afname van hun klachten. Omdat deze techniek nog erg jong is, is er nog een gebrek hoogwaardige evidentie (level 1,2) die de effectiviteit hebben vastgesteld. Wel is er een uitgebreid klinisch effect (level 3,4). Daarom heeft ProFundum Educatie, in samenwerking met Sytske Lohof van Praktijk Overwinning uit Veendam, deze cursus ontwikkeld om zoveel mogelijk fysiotherapeuten vertrouwd te maken met deze nieuwe techniek.

Leerdoelen

De algemeen fysiotherapeut;

  • is bekend met de meest recente en relevante literatuur over coccygodynie
  • kent de anatomie van de bekken(bodem)musculatuur
  • heeft inzicht in de rol van de stand van os coccygis binnen de bekkenproblematiek
  • kent het onderzoek naar de stand van het os coccygis ten opzichte van het os sacrum
  • beheerst de ‘non-invasive mobilization of the coccyx’ (NIMOC) behandeling
  • kan beoordelen hoe de rest van de keten meespeelt en dit behandelen
  • kiest de passende behandelmethode bij problematiek gerelateerd aan de stand van os coccygis
  • verwijst door naar een bekkenfysiotherapeut voor inwendig onderzoek indien geïndiceerd

Beoordelingen

Plaats een reactie