← Vorige pagina

Traumachirurgie en fractuurbehandeling

kosten: 705
Vakdomein: Algemeen
Accreditatiepunten: 24
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Een fysiotherapeut of oefentherapeut die in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis werkt, behandelt met enige regelmaat patiënten met een fractuur. Normaal geneest een factuur, afhankelijk van de gekozen behandeling, in 6 tot 12 weken en kan de extremiteit veelal weer belast worden. De therapeut dient kennis te hebben van de fractuurgenezingsprincipes en behandelmogelijkheden. Tijdens de genezingsfase is het van belang te begrijpen hoe de belasting opgebouwd kan worden, wat de signalen zijn van overbelasting en hoe de therapie daarop af te stemmen. Daarnaast dient de therapeut kennis te hebben van de problemen die zich voor kunnen doen in de loop van de tijd om deze te kunnen herkennen en aan de bel te kunnen trekken bij de specialist.

In deze driedaagse cursus die is opgezet in samenwerking met ongevalschirurgen en fysio- en oefentherapeuten uit diverse (academische) ziekenhuizen wordt een duidelijk beeld gegeven van de actuele stand van zaken met betrekking tot de traumatologie en fractuurbehandeling. In de cursus wordt veel informatie geboden over alle kennisgebieden die direct te maken hebben met het medisch en paramedisch handelen en het beleid na een fractuur. Daarnaast is er veel tijd ingeruimd voor het bespreken van casuïstieken waarin alle aspecten van de fractuurgenezing aan bod zullen komen. Hierbij is er uitgebreid de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met de gespecialiseerde fysio- en oefentherapeuten uit de academische ziekenhuizen. De volgende onderwerpen komen in de cursus aan bod:

 • fractuurgenezingsprincipes
 • normale en afwijkende fractuurgenezing
 • behandelmogelijkheden bij fracturen, operatief en conservatief
 • mogelijke complicaties bij fractuurbehandeling
 • fysio- en oefentherapie bij patiënten met een of meerdere fracturen
 • belasting tijdens mobiliseren en oefentherapie van de extremiteiten
 • overzicht populatie traumapatiënten
 • elke cursusdag meerdere casuïstieken
 • zelf in te brengen casuïstiek.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer, met de in de cursus besproken kennis over de normale fractuurbehandeling en -genezing, heldere therapeutische doelstellingen formuleren en tijdens de behandeling een juiste inschatting maken van de belasting op de fractuur. Daarnaast kan de deelnemer het afwijkende beloop van de normale (fractuur)genezing herkennen en hiervoor indien nodig adequate maatregelen nemen (contact specialist / aanpassing therapie).

Beoordelingen

2 gedachten over “Traumachirurgie en fractuurbehandeling”

  • Beste Stan,
   Wij organiseren geen cursussen. Wij zijn alleen een platform dat cursussen presenteert.
   Als je meer wilt weten moet je contact opnemen met de cursusorganisator door rechtsboven op ‘neem contact op’ te klikken.

   Beantwoorden

Plaats een reactie