← Vorige pagina

Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’

kosten: 575
Vakdomein: Algemeen, Oncologie
Accreditatiepunten: 15
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een (basis)scholing over oncologie en fysiotherapie – bijv. de NPi-cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ – meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker, en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’.

De inhoud van de cursus is vormgegeven rondom de belangrijkste vormen van kanker waar een fysiotherapeut mee te maken kan krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker. Voor elke vorm van kanker wordt achtergrondkennis over de aandoening – en de ‘state of the art’ medische behandeling daarvan – gekoppeld aan zorgvragen waarbij fysiotherapeutische behandeling aangewezen kan zijn. Met behulp van casuïstiek wordt het klinisch redeneren rondom deze problematiek geïllustreerd. Daarnaast worden er praktische vaardigheden geoefend, zoals oefentherapie en mobiliserende technieken.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn: het beoordelen van de voedingstoestand van een patiënt, buikspieroefeningen bij een stoma, midline lymfoedeem, trismus, schouderbeperkingen en -(in)stabiliteit, en het verbeteren van de botdichtheid.

Doel

Na de cursus is de deelnemer op de hoogte van de voor fysiotherapeuten relevante medische achtergronden van in de fysiotherapiepraktijk veelvoorkomende vormen van kanker en de medische behandeling daarvan. Tevens kan de deelnemer aangeven wat de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden zijn bij cliënten met borst-, darm-, prostaat-, blaas-, long- en hoofd-halskanker, kan hij zijn keuzes ten aanzien van fysiotherapeutische verrichtingen legitimeren en kan hij deze verrichtingen ook uitvoeren.

Beoordelingen

Plaats een reactie