← Vorige pagina

Voortgang van (veld-)revalidatie na een voetbalblessure

kosten: 175
Vakdomein: Algemeen, Sport
Accreditatiepunten: 3
Cursusvorm: Cursus

Op de KNVB Campus in Zeist vindt op 4 maart 2020 het Voetbalmedische Workshop plaats.

Tijdens Return-to-Sport (RTS) moeten fysiotherapeuten (en overige clinici) een balans bewaken tussen vroege terugkeer en het risico op recidief letsel.
Daarbij moet in acht genomen worden dat een té vroege terugkeer naar sport het risico op recidiverend letsel verhoogt, maar dat het beschikbaar hebben van alle spelers (of de beste spelers) de prestatie van het team kan verhogen.

Om deze componenten goed te balanceren, is praktische en wetenschappelijke kennis nodig van dit risico, om vervolgens RTS te kunnen plannen en aan te passen. Het kwantificeren en monitoren van externe belasting middels Global Positioning Systems (GPS) is een belangrijke ontwikkeling welke dit proces kan ondersteunen. Echter, ook de kwalitatieve kant van beweging, zeker bij onverwachte en spontane bewegingen gelijk aan een trainings- of wedstrijd context, dient zorgvuldig beoordeeld en opgebouwd te worden.

Matt Taberner ontwikkelde hiervoor het ‘Control-Chaos Continuüm’ (CCC): een framework welke 5 fasen beschrijft hoe de veldrevalidatie na een blessure opgebouwd kan worden van een gecontroleerde setting naar uiteindelijk een chaotische setting. Hierbij worden GPS-variabelen, hartfrequentie-variabelen en de kwalitatieve beoordeling van bewegen geïntegreerd in de stapsgewijze voortgang van de revalidatie.

Leerdoelen

Na het bijwonen van deze workshop kan de deelnemer:

  • Het Control Chaos Continuüm praktisch en theoretisch toepassen in de (veld-) revalidatie
  • Sport-specifieke revalidatie beter uitvoeren op het voetbalveld
  • Het belang onderbouwen van het terugbrengen van (prof-)voetballers naar hetzelfde niveau als vóór de blessure
  • Begrijpen waarom communicatie en verschillende overwegingen een integraal onderdeel vormen van het Return-to-Sport plan c.q. de revalidatie
  • Beperkingen voor gevarieerd bewegen in de verschillende fasen van de revalidatie herkennen, beoordelen en behandelen.
  • Begrijpen dat iedere blessure een individuele casus is, dat geen enkel protocol op iedere casus past, en welke overwegingen er zijn ten aanzien van het individualiseren van een revalidatie plan

Beoordelingen

Plaats een reactie