← Vorige pagina

Webinar ‘Gedragsbeïnvloeding bij kinderen, thuis en in de praktijk

kosten: 45
Vakdomein: Vrijdeel
Accreditatiepunten: 2
Cursusvorm: Online cursus

Doel

Als (kinder)fysiotherapeut of (kinder)oefentherapeut krijg je regelmatig te maken met kinderen en adolescenten met complexe psychische, gedrags-, of opvoedproblemen.

“Je hebt net van alles met het kind afgesproken over het oefenen thuis, en je stelt vast dat de moeder die het kind ophaalt nauwelijks luistert naar wat je vertelt. Ze haalt haar schouders op en mompelt: ‘hij moet het zelf maar doen en de vader moet hem maar helpen’. Je weet dat de ouders gescheiden zijn, een klassieke ‘vechtscheiding’. Het kind zit tussen twee vuren? Wat doe je?”

Deze en veel andere problemen, klein en groot, kunnen van invloed zijn op de behandeling en zij kunnen tot stagnatie leiden.

“De moeder van een obese zoon staat buiten in de auto op hem de wachten. Een flesje Extran ligt ter beloning van al het werk dat hij heeft verricht al op hem te wachten. Het is een lieve, betrokken moeder maar ze maakt uit liefde de verkeerde keuzes. Wat doe je?”

In dit webinar staan we stil bij de problemen die dit voor de (kinder)fysiotherapeut kan geven? Het doel is om beter te kunnen inspelen op het gedrag van kinderen, soms met AD(H)D, aan autisme verwante contactstoornissen, en hun ouders, om de vragen van ouders beter te kunnen beantwoorden en om gezamenlijk een oplossingsstrategie te kunnen kiezen.

“De moeder van een vier maand oude baby met plagiocephalie is van mening dat de fysiotherapeut dit probleem op moet lossen. Thuis oefenen ziet ze niet zitten, want ze is druk met haar werk. Ze legt het probleem buiten zichzelf, ervaart niet voldoende lijdensdruk en heeft het idee dat ze er niks aan kan doen. Wat doe je?”

Beschrijving

Een (kinder)fysiotherapeut of (kinder)oefentherapeut is uiteraard geen pedagoog/psycholoog maar extra scholing kan helpen om praktische, relatief eenvoudige gedragsgerichte methoden te kunnen toepassen. Tijdige doorverwijzing kan de behandeling van kinderen ten goede komen, maar wanneer is dit punt bereikt? En welke afspraken maak je vooraf met ouders?
In dit webinar leer je bovengenoemde problemen in kaart te brengen, de ouders en het kind op een positieve manier te betrekken en een gezamenlijke, werkzame oplossingsstrategie te kiezen.

 

Beoordelingen

Plaats een reactie