← Vorige pagina

Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen

kosten: 625
Vakdomein: Algemeen, Geriatrie
Accreditatiepunten: 20
Cursusvorm: Cursus

Beschrijving

Deze cursus wordt gegeven in de Engelse taal

Mensen die ten gevolge van een ongeval of ziekte tijdelijk of voor langere tijd een rolstoel nodig hebben zijn afhankelijk van verschillende deskundigen als het gaat om het aanpassen van de rolstoel. Een slecht aangemeten en afgestelde rolstoel kan allerlei secundaire problemen veroorzaken, zoals drukplekken, contracturen, spierspanning en pijn. Om een rolstoel goed te kunnen aanpassen, is het noodzakelijk een goede analyse te maken van de individuele behoeften van de gebruiker. Om deze analyse te kunnen maken, is het noodzakelijk om te weten en te ervaren hoe we normaal zitten en bewegen, om deze kennis vervolgens te kunnen vertalen naar de individuele behoeften van de rolstoelgebruiker. Een rolstoel is voor de dagelijkse gebruiker een belangrijk onderdeel binnen het revalidatieproces. Hiermee vormt de rolstoel tevens een belangrijk behandelinstrument om het fysiek en psychisch functioneren van de gebruiker te beïnvloeden.

Rolstoelgebruikers zitten vaak slecht. De belangrijkste oorzaak hiervan is vaak de rolstoel zelf. De rolstoel dicteert hoe de gebruiker zit. Een ander aspect naast het zitten is het voortbewegen in een rolstoel. De uitdaging ligt in de afstemming van de persoonlijke wensen en zit- en voortbewegingsmogelijkheden van de gebruiker.

In deze uiterst praktische tweedaagse cursus staat het analyseren van de normale zithoudingen centraal. De enige manier om te ontdekken hoe we normaal zitten, wat we kunnen doen om de zithouding in een rolstoel te verbeteren en waarom dit gedaan moet worden, is het zelf ervaren en oefenen.

Tijdens de eerste dag zullen duidelijke handvatten worden aangereikt om op een gestructureerde wijze (zit)houdingen te analyseren. Tevens worden de belangrijkste (ergonomische) zitprincipes in relatie tot de constructie van de (rol)stoel besproken.

Op de tweede dag worden zowel in theorie als in praktijk rolstoelaanpassingen voor mensen met verschillende aandoeningen zoals paraplegie, quadriplegie, tetraplegie, hemiplegie, heupcontracturen, overmatige thoracale kyfose en beenamputaties besproken. Tijdens diverse workshops wordt, op basis van patiëntencasuïstiek, in kleine groepjes een rolstoel aangepast aan de eisen van de gebruiker.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer een analyse maken van de zithouding van (rolstoel)patiënten en met een aantal eenvoudige aanpassingen het functioneren van deze patiënten verbeteren.

Beoordelingen

Plaats een reactie